Літо – найкраща та найочікуваніша пора року. Дорослі та діти полюбляють тепло, сонце, відпочинок на природі, біля водойм, у дитячих таборах. Саме влітку ми загартовуємось, відпочиваємо та іноді все може бути зіпсоване хворобами кишкової групи інфекцій, які виникають внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів.
Тому слід пам’ятати, що переважна більшість групових захворювань та отруєнь виникають після проведення родинних урочин (весіль, ювілеїв, проводів у армію, ритуальних обрядів тощо) у домашніх умовах, після відвідування закладів громадського харчування, в дитячих організованих колективах, де керівники та власники закладів несуть персональну відповідальність за збереження здоров’я людини .
Одне з найпоширеніших кишкових інфекцій це сальмонельоз.
Епідемічна ситуація із захворюваності на сальмонельоз у Тернопільській області напружена. За 5 місяців 2016 року спостерігається ріст захворюваності на 33,9% у порівнянні із аналогічним періодом минулого року. В цілому в області зареєстровано 16 випадків сальмонельозу, в тому числі серед дітей до 17 років 6 випадків.
У Україні періодично реєструються спалахи кишкових інфекції повязапих із вживанням харчових продуктів, як у домашніх умовах так і в закладах громадського харчування.
Сальмонельоз – це гостре кишкове інфекційне захворювання, яке викликається великою групою мікробів – сальмонел. Відомо біля 1900 видів сальмонел з характерним ураженням шлунково-кишкового тракту.
Сальмонели мають здатність зберігатись та розмножуватись в продуктах харчування, зокрема в м’ясних, молочних, кондитерських виробах, бульйонах, паштетах. За оптимальної температури 20-37 градусів незначне зараження продуктів через 4-7 годин перетворюється на масивне забруднення. При цьому не відбувається зміна кольору, запаху, смаку самого продукту.
Слід знати і те, що сальмонели надзвичайно стійкі в навколишньому середовищі. Так, у питній воді вони можуть жити від 11 до 120 днів, у м’ясі і м’ясних виробах – 60-130 днів, у замороженому м’ясі – 13 місяців, у молоці, поміщеному в холодильник – до 20 днів, у маслі – 60-120 днів, у яйцях та сирах – до 13 місяців, випорожненнях тварин – до 4-х років; ґрунті – до 4,5 місяців.
Основним резервуаром та джерелом інфекції є хворі на сальмонельоз тварини (велика рогата худоба, свині, птиця, особливо водоплавна, гризуни). У тварин захворювання протікає безсимптомно, зовнішній вигляд їх ніяк не змінюється. Частота носійства у домашніх тварин досягає 20-75%.
Останнім часом зросла роль людини як джерела інфекції. Ним можуть бути хворі на сальмонельоз особи та хронічні бактеріоносії.
Хворі люди виділяють збудник сальмонельозу у зовнішнє середовище із випорожненнями, сечею від 3-х днів до 3-х тижнів. Легка форма захворювання спостерігається у 80% хворих. Носії небезпечні для оточуючих на протязі 2-х місяців. У 2-2,5% хворих виникає хронічне носійство, яке продовжується на протязі 1-го року.
Збудники сальмонельозу передається харчовим, водним, контактно-побутовим шляхами, механізм передачі – фекально – оральний.
Аліментарне зараження здійснюється при використанні в їжу первинно або вторинно заражених продуктів харчування тваринного походження: м’ясо-, молочно-, яйце продуктів та при недостатній їх термічній обробці.
Важливо пам’ятати, що продукти харчування, зараженні сальмонелами, не змінюють свого зовнішнього вигляду, смаку і запаху. Продукти харчування, які не потребують додаткової термічної обробки (ковбасні вироби, молочні продукти, салати, фрукти) можуть бути інфіковані брудними руками. Протягом дня наші руки торкаються різноманітних предметів (в магазинах, транспорті, інших громадських місцях), на яких можуть знаходитися збудники різних кишкових інфекцій. Руки часто інфікуються від сирих м’ясних продуктів, необроблених яєць, при недотриманні правил особистої гігієни тощо.
При появі навіть мало виражених ознак захворювання (рідкий стілець, недомагання, понижений апетит, підвищення температури) не слід займатися самолікуванням, а необхідно звернутися до кваліфікованого лікаря. Сприйнятливість людей до кишкових захворювань досить висока.
Хворий сальмонельозом небезпечний для оточуючих, особливо коли його праця пов’язана з приготуванням і реалізацією продуктів харчування, зокрема швидкопсувних, а також при обслуговуванні новонароджених, дітей раннього віку, хворих.
З метою недопущення виникнення сальмонельозої інфекцій серед населення необхідно дотримуватись простих рекомендацій:
– не допускати до приготування та реалізації харчових продуктів осіб без медичного огляду;
– слідкувати за чистотою у закладах громадського харчування;
– мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням;
– для приготування їжі використовувати бутильовану або кип’ячену воду;
– зберігати харчові продукти упакованими, захищеними від комах та гризунів;
– швидкопсувну продукцію зберігати лише в холодильнику із дотриманням товарного сусідства;
– не купувати продукти на стихійних ринках (м’ясо, ковбаса, кондитерські вироби, сир, сметана);
– при покупці харчових продуктів звертати увагу на кінцевий термін придатності та умови зберігання харчових продуктів, при необхідності вимагати супровідну документацію, яка засвідчує якість та походження (якісне посвідчення, сертифікат якості, декларація виробника та ін.);
– споживати приготовані страви одразу після приготування, при повторному вживанні – піддавати їх термічній обробці;
– при споживанні овочів та ягід їх необхідно добре промити питною водою чи ошпарити кип’ятком.
При дотриманні цих простих правил Ваш літній відпочинок буде вдалий та здоровий.
За матеріалами terses.gov.ua